'De stelling Van Foreest, een schaakfamilie' is een portret van een bijzondere familie met zes kinderen die op topniveau schaken. Hoe is deze ambitieuze opvoeding voor de kinderen en hun ouders?

Jorden van Foreest 

De familie Van Foreest is niet het enige schaakgezin in Nederland, maar een gezin met zes schaaktoppers is vrij uitzonderlijk. De familie woont in Groningen in een dubbel rijtjeshuis dat, naast de drukte van het gezin, ook goed gevuld is met boeken over schaaktechnieken. Het gezin telt in totaal zes kinderen: vijf jongens en de jonge Machteld. De oudste twee ontwikkelden hun passie voor schaken als eersten en staken daarna de rest van het gezin aan.

De zes kinderen Van Foreest zijn buitengewoon getalenteerde schakers, goed getraind en al vanaf jonge leeftijd actief in de professionele schaakwereld. Hun ouders vinden dat de reguliere basisschool de kinderen niet voldoende biedt om hun talent zo goed mogelijk tot bloei te laten komen. Ze geven thuisonderwijs en de hierdoor vrijgekomen tijd wordt benut voor een serieuze schaakopleiding. Hun aanpak heeft al het nodige resultaat opgeleverd.  

op weg naar de top

Machteld van Foreest

Jorden (1999), de oudste Van Foreest, werd op zestienjarige leeftijd de jongste schaakgrootmeester in de Nederlandse schaakgeschiedenis. Vorig jaar zomer won hij met zeventien jaar het Nederlands Kampioenschap Schaken. Zijn jongere broer Lucas (2001) zit hem op de hielen; hij werd in 2011 Nederlands kampioen in de categorie ‘jongens onder de tien jaar’ en neemt volgend jaar deel aan de Challengers-groep van het Tata Steel Chess Tournament. Jongste en enige dochter Machteld (2007) lijkt het spoor te volgen van haar grote broers. Op zesjarige leeftijd werd ze Nederlands kampioen in de categorie ‘meisjes onder de tien jaar’ en ze geldt misschien wel als het grootste talent van de familie. Ze vond niet genoeg tegenstand bij haar vrouwelijke tegenstanders en speelt tegenwoordig tegen jongens.

rivaliteit?

Lucas van Foreest

Toch speelt niet het hele gezin even fanatiek. Jorden, die vorig jaar het NK schaken won, vertelt dat hij, samen met zijn jongste broek Lucas en zusje Machteld, de fanatiekste is van de famile. Veel rivaliteit is er daarom ook niet onderling, en wordt er vooral veel van elkaar geleerd en aangemoedigd.

Jorden en Lucas hebben al wel een paar keer tegen elkaar gespeeld, onder andere op een toernooi in Duitsland. Ze vertellen dat ze de broederstrijd van het toernooi niet mee naar huis nemen en van tevoren geen afspraken maken over wie gaat winnen.

Contact/ Inschrijving Meeting

© 2020 VOF Two Roads

KVK 76490297

Privacy: Two Roads zal op geen enkele manier (email)adressen, of contactgegevens aan derden verstrekken, zonder toestemming te vragen aan de desbetreffende persoon. Door gebruik te maken van videoconferencing Gotomeeting en de website gelden de privacyregelingen van desbetreffend Gotomeeting en wix.